אבל לא הכל אבוד: ישנן פעילויות רבות שיכולות להועיל הן לסב או לסבתא החולים – והן לבני המשפחה, שיוכלו להרגיש שליטה רבה יותר במצב. אז מה אפשר לעשות? מומחית הזיקנה תמר דשבסקי ממליצה על רעיונות שיוכלו לעזור לכם להתמודד ביתר קלות.
לדוגמא, ניתן להביא לבית הסב או הסבתא עציץ תבלינים ולטפח אותו בכל ביקור. פרויקט כזה יכול ליצור התרגשות גדולה לצד תחושה של מטרה משותפת.
את הקשר עם הנכדים ניתן לתעל גם לאמנות משותפת, ובין היתר לדפי צביעה – שיכולים להשפיע לטובה על החולים, ובמקביל לחזק את הקשר שלהם עם נכדיהם.
"לילדים מבוגרים, בני 60, קשה לשבת ולצבוע עם ההורה החולה", אומרת דשבסקי. "אבל לנכדים ולנינים זה טבעי יותר, ומשרה אווירה רגועה על שני הצדדים. בדרך הזו הילדותיות מתפוגגת כי לכאורה עושים את זה עבור הילד ולא עבור הסב". יחד עם זאת, חשוב לבחור בציורים מכובדים כמו מנדלות – על פני ציורים ילדותיים.
אז מה עושים? דשבסקי ממליצה להכין יחד שלטים בהם ייכתבו שמות של חפצים ברחבי הבית (לדוגמא: ארון, מקרר, דלת, חלון). את השלטים יש להדביק על החפצים – מה שיאפשר לסב או לסבתא החולים להימנע מקושי ותסכול – ולשלוף מיד את המילה הנחוצה להם.
"חווית התמודדות משמעותית ומשפחתית גם מעניקה לנכדים שיעור חשוב לחיים על התמודדות עם מצבי לחץ, על מהות החיים – ועל חשיבות המשפחה. לאור כל זאת,ישנה חשיבות גדולה לשימור הקשר ולמציאת דרכים ופעילויות שבאמצעותן על אף – ואולי בזכות – הדמנציה ימשיך ויתעצם המארג המשפחתי".
בימים אלה מוציאה דשבסקי לאור את ספרה, "אור בשכחה" באמצעות פרויקט מימון המונים. "בספר יש מעל ל-150 רעיונות וטיפים פרקטיים לחיי היומיום, ולחיבור בין בני המשפחה לבין החולה באלצהיימר", היא מסבירה. לדבריה, מדובר בספר הראשון בעולם שלא פונה רק לאנשי מקצוע או מסביר על מהות המחלה – אלא נותן כלים מעשיים.
"ילד בן שמונה יכול לפתוח את ספר ולהשתמש בו, וגם אישה בת 45 או 60", אומרת דשבסקי. "משפחות יכולות לקחת את הספר איתן וליצור מפגש משמעותי, במקום לחוש את התסכול ולשאול: 'למה אני בכלל מגיע?'. כי גם אם החולים שוכחים אחר כך את המפגש – הם עדיין מרגישים, הם עדיין אוהבים. צריך לחבק את הכאן ועכשיו, לחבק את ההווה".
***
תמר דשבסקי היא עו"ס, בעלת תואר שני בגרונטולוגיה (מדעי הזיקנה), מלווה משפחות המתמודדות עם בן משפחה חולה, מקדמת שינוי תרבותי לגיל השלישי – ואחראית על תכנית "קהילה צומחת", בה משתתפות כ-100 קהילות ברחבי הארץ.