בחורף סכנת חשיפת הגוף לקור גוברת, ועמה ירידת טמפרטורת הגוף. הסיכון לירידת חום הגוף קיים גם כשיש ירידה קלה בטמפרטורות הסביבה. בגיל הזקנה יש סכנה מוגברת בקור.האדם הזקן עלול להגיע למצב של ירידת חום הגוף- היפותרמיה, מצב שבו טמפרטורת הגוף יורדת מתחת ל- 35 מעלות, גם שינוי קל במעלות יכול להביא לתוצאות חמורות אם לא יזוהה בדחיפות ויטופל.
הסכנה עולה ככל שיש לזקן יותר גורמי סיכון אישיים וסביבתיים. זקנים מרגישים פחות את הקור בסביבה. כמו כן,היכולת לווסת את חום הגוף פוחתת בגיל הזקנה. יש זקנים שכמעט ואינם פעילים דבר שמקשה אף הוא על שמירת חום הגוף. בנוסף, ישנם מצבי בריאות מסויימים ותרופות שידוע כי הן עלולות להגביר את הרגישות לקור, לכן כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל על כך.
מעבר לירידה בחום הגוף, יש סכנות אחרות על רקע חשיפה לקור לכן חשובה המניעה.
הכנת הבית לחורף- שיטות שונות לבדיקה וטיפול בבעיות של איטום חלונות , דלתות וכד'
בית ללא איטום מוצלח מונע מהחום להשמר בתוכו, ומאפשר לו להימלט החוצה. כשהבית אינו חם, קשה מאוד לשמור על חום גוף, בייחוד עבור הזקן, המתקשה בכך ממילא. לכן, כדאי להקפיד לאטום את הסדקים והחלונות בבית לקראת החורף:
-
ניתן להדק יריעות פלסטיק אל חלונות שאינם אטומים היטב, בייחוד בסביבת אדני החלונות.
-
דלתות ניתן לאטום בעזרת ערכות איטום שניתן לרכוש בחנויות ציוד לבית, אולם ניתן גם לאטמן באמצעות גליל בד שתמלאו בפולי שעועית או גרעיני תירס יבשים.
-
הקפידו לנעול את החלונות היטב.
במידה ועדיין חודרת רוח פרצים לאחר האיטום, כדאי לשנות את סידור הרהיטים בבית, כך שהרוח לא תגיע אל אזורי הבית בהם אתם נוהגים לשבת.
חימום הבית
הטמפרטורה הרצויה היא בין 20 – 24 מעלות צלזיוס. כדאי לרכוש מדחום שיראה את הטמפרטורה בחדר.
-
כדאי גם לוודא שהחדר לח במידה המתאימה, כלומר להימנע מאוויר יבש מדי שאינו טוב לנשימה ומן הצד השני מאוויר לח מדי שעלול לגרום לחולי.
-
חשוב לדאוג לאוורור החדרים.
אמצעי חימום- מה משתלם יותר מבחינה כלכלית
ישנם סוגים רבים של אמצעי חימום, וכדאי להתאים אותם לחלל אותו אתם מעוניינים לחמם. כך, בחימום חלל קטן, התנורים הקרמיים הם המשתלמים ביותר. גם מזגן בעל יחידת הספק קטנה הוא חסכוני יחסית בחימום חללים קטנים כגון: חדרי שינה, אולם יש לזכור כי שימוש במזגן לחימום נוטה לייבש את האוויר ואת העור. לחללים גדולים יותר כגון: סלון, מתאים מזגן בעל עצמה גבוהה מעט יותר, אולם אם אתם מעוניינים להימנע מהיובש לו גורם המזגן, תוכלו להתקין בסלון תנור חשמלי בגודל מתאים.
לחימום ממוקד של איזור מצומצם, ניתן להשתמש במפזר חום קטן או בתנור חימום חשמלי קטן, על מנת להימנע מבזבוז אנרגיה על חימום חדר שלם. אמצעים אלה בדרך כלל פחות מומלצים.
חשוב לוודא שהמכשיר בו בוחרים להשתמש הנו בטיחותי ולא מהווה סיכון.
באופן כללי, זכרו לסגור את החלונות והדלתות של יתר חדרי הבית כשאתם מחממים חדר מסויים (יחד עם זאת, חשוב לדאוג לאוורור של החדר המחומם), על מנת להימנע מפיזור מיותר של חום. בנוסף, שמרו על טמפרטורה של 22 מעלות צלזיוס בחדר המחומם, ותחסכו בכך אנרגיה רבה.
במידה וקיים קושי כלכלי לרכוש מכשירי חימום, ניתן לפנות לשירותי הרווחה על מנת לבקש סיוע.
אמצעי חימום בחורף- הבטיחות מעל הכל
חשוב אמנם לחסוך באנרגיה בעת חימום הבית, אולם חשוב אף יותר לעשות זאת באופן בטיחותי. חימום הבית עשוי להיות מסוכן, במיוחד במצבים בהם קיים חשש שהאדם ישכח לכבות את המכשיר, יחמיץ תקלה בו. להלן מספר טיפים לשמירה על בטיחות בעת חימום הבית:
רדיאטור מוגן ללא שמן בהספק של 2000 וואט הוא הפתרון הבטיחותי ביותר עבור זקנים העלולים לשכוח לכבות את החימום, בין השאר, כיוון שהוא מצוייד במפסק לכיבוי אוטומטי בעת נפילה.
-
על פי הנחיות משרד הבריאות חל איסור מוחלט להשתמש בתנורי נפט משום שהם פולטים את הגז חד תחמוצת הפחמן. הגז חסר הריח והצבע הנפלט מתנורי חימום, רעיל מאוד לשאיפה ועלול לגרום לדום נשימה במצב של הרעלה קשה. גם בריכוז נמוך, פליטתו מערפלת את כושר השיפוט, את הראיה ואת יכולת קבלת ההחלטות. סימני הרעלת הגז הראשוניים – כאב ראש, סחרחורת, בחילה וערפול הכרה.
-
במידה והנכם משתמשים בתנור חימום/מפזרי חום (לא מומלצים לשימוש), הרחיקו אותם מחפצים דליקים.
-
נקו מאבק את מכשיר החימום לפני השימוש הראשון בו, כיוון שגרגרי האבק עלולים להפוך לחומר בערה וליצור מצב מסוכן.
-
זכרו לכבות את אמצעי החימום ולנתקם מהחשמל בעזבכם את הבית.
-
את אמצעי החימום שבחדר האמבטיה כדאי לתלות על הקיר על מנת להימנע ממגע עם מים.
בכל מקרה, מומלץ לוודא שאמצעי החימום שמשתמשים בו הוא בטיחותי ואף להתייעץ עם בני משפחה ואנשי מקצוע.
לבוש נכון בחורף
בנוסף לחימום הבית, יש להקפיד על לבוש נכון – בתוך הבית ומחוצה לו – לבוש מתאים יסייע לזקן לשמור על חום גופו בימי החורף. זאת, כיוון שהבגדים מבודדים את הגוף מהסביבה החיצונית, ובכך שומרים על חומו.
-
כדאי ללבוש כמה שכבות דקות ונוחות, כיוון שחום הגוף יכלא ביניהן ולא יתנדף. צמר, פוך וסיבים סינתטיים הם חומרים הכולאים אוויר חם באופן מוצלח.
-
בשעות הבוקר, כשהגוף עדיין לא פעיל, חשוב שהלבוש יהיה חם יחסית.
-
בשעות הלילה, בעת השינה, הקפידו להתכסות בשמיכה מתאימה, ללבוש ביגוד חם, הכולל גרביים. ישנם גם סדינים שיכולים לחמם יותר (פלנל). בנוסף לכך, דאגו לחימום החדר באופן בטיחותי (לא תנור/מפזר חום), המנעו מחימום יתר על המידה.
-
השאירו לידכם שמיכת פליז קטנה על מנת לחמם את הרגלים או הכתפיים בעת הצורך.
-
אל תלכו יחפים בבית. מומלץ לנעול נעלי בית העשויות מפליז.
-
ביציאה מהבית, וודאו ששכבת הבגדים העליונה מבודדת מרטיבות ומגנה מפני רוח (השתמשו במעיל).
-
שמרו מפני קור במיוחד על כפות הרגליים, הידיים והאוזניים על ידי שימוש בכובע ובכפפות.
אורח חיים כמסייע לשמירה על חום גוף
מזון ושתייה עוזרים לשמור על חום הגוף. קשישים שנמצאים במצב תזונתי לא טוב, חשופים יותר לפגיעות קור.
-
כדאי להקפיד בבית על פעילות כדי להגדיל את זרימת הדף ולהעלות את חום הגוף.
-
שתיית מים- לזקנים יש נטייה גדולה יותר להמעיט בשתייה ולהתייבשות. גם בחורף צריך לשתות אפילו אם לא מרגישים תחושת צמא. ההמלצה של משרד הבריאות היא 8-10 כוסות ליום (אלא אם כן יש הוראות אחרות מן הרופא המטפל בשל בעיות ספציפיות) ולהימנע משתייה מרובה של קפאין ואלכוהול. אלכוהול מקרר את הגוף על אף האשליה שהוא מחמם.
-
מומלץ לאכול ארוחות קלות לעיתים קרובות ולהימנע מארוחות כבדות.