להתחברות

קהילה צומחת

האתגר במעבר לבית האבות | מקורות

ללמוד יחד- מדיטציה קלה אפילו של שלוש שתיים שניות

אנו יכולים  לתרגל מדיטציה בכל רגע מחיינו, אבל למי ששואף לשלב את התרגול בשגרה בצורה מסודרת – ניתן לעשות זאת במגוון אופנים. לפניכם שלוש דרכים פשוטות לשלב את המדיטציה בפעולות שרובנו עושים בלאו הכי במינון זה או אחר.

נסו להתאמן וללמד את הקהילה

1. מדיטציית הליכה

פעילות ספורטיבית כמו ריצה, אירובי ושאר ענפים שעובדים על דופק גבוה יחסית, אינם מתאימים למדיטציה, מכיוון שהמוח מרכז משאבים במערכת האוטומטית. ענפים אלה מתאימים למצב Flow שמאופיין במודעות נמוכה לסביבה. בהליכה, לעומת זאת, מתקיימים התנאים האידיאליים למדיטציה: קצב איטי, מונוטוניות ודופק נמוך המאפשרים לשמור על מודעות גבוהה ומספקים אלמנטים להתרכז בהם – אם אלו הנשימות הקצובות, תנועת הרגליים או תחושות הגוף.

בשעת הליכה, בין אם לשם הספורט ובין אם כדי להגיע ממקום למקום, נסו לחשוב על הנשימה כפי שמסביר ריפונצ'ה. הקצב הקבוע מאפשר להתמיד בכך ליותר מכמה שניות ולתרגל את החלק היותר קשה – חזרה לריכוז בנשימה לאחר שהפלגנו במחשבות. כמו כן, תוכלו לתת תשומת לב לצעדים עצמם, כלומר להתרכז ממש באופן שבו אתם מניעים את רגל ימין קדימה, לנסות לחשוב מה עושה רגל שמאל בזמן הזה, ולהיפך. יש לכך יתרון לוואי, כיוון שמודעות לצעדים יכולה לסייע לנו לאתר בעיות בהליכה ולשפר את זרימת התנועה.

2. שהייה בטבע

שקיעה בים, טיול באוויר המדבר הצונן של בין הערביים, שבילים בין צמחייה עבותה ופלגי מים – בשדה מאחורי הבית או סתם בפינה ירוקה בפארק הסמוך. הטבע נמצא בכל מקום ומספק לנו אווירה המתאימה בדיוק לריכוז בנשימות. השקט היחסי שמאפיין את הפינות הטבעיות ביחס לשאון העיר מעניק לנו הזדמנות מעולה לתרגל שקט חיצוני.

וכמובן שלנופים עצמם יש השפעה תודעתית לא מבוטלת. מחקרים רבים מצביעים על קשר ישיר בין שהות בטבע ובין שיפור משמעותי במידת האושר, הבריאות והשלווה. מה יותר טוב מלאחד כוחות ולהשתמש ביתרונות הטבע כדי למנף את יתרונות המדיטציה? מדובר ברווח כפול, מה שגם שכל אחד יכול לשמש כתירוץ לביצוע השני: אם אתם יותר נוטים לתרגל מדיטציה, זו הזדמנות לעשות זאת בחיק הטבע, ואם אתם טיפוסים שאוהבים מאוד לבלות במרחבים הפתוחים, מדיטציה היא דרך מעולה להעצים את החוויה.

3. נמנומ-דיטציה

הבלוג Tiny Buddha מציע סוג מפתיע ומעניין של מדיטציה – תרגול לקראת שינה. "זהו פרי האהבה של מדיטציה ותנומה", מסבירים בבלוג. אין הכוונה לשנת לילה או לתרגול לצורך הירדמות, אלא ממש כפי שנאמר: שילוב של תנומה – שנ"צ אם תרצו – יחד עם תרגול המחשבה. כדי לעשות זאת מציעים בבלוג "לשכב על מיטה, על ספה, או על ערימת כריות באמבטיה ריקה, לעצום את העיניים ולא לעשות כלום". הזמן שלפני תנומה מועד לפורענות מחשבתית. נדמה כאילו לפני כיבויו, נאחז המוח בציפורניים בכל מחשבה סוררת. דווקא בגלל זה התרגול יכול להיות יעיל מאוד וחיובי מאוד בהשפעתו על שנת הלילה.

בזמן שאתם שוכבים המחשבות אכן יגיעו, וכל שעליכם לעשות כדי להדוף אותן הוא ליהנות מהרגיעה. להתרכז בתנוחת הגוף, בשחרור השרירים, במגע הרך של המצע וכמובן בנשימות. "ייתכן שתירדמו, יכול להיות שתחוו השראת זן, אולי פשוט תרחפו להנאתכם", מסבירים בבלוג. "כך או אחרת, זה יהיה מענג". חלק בוודאי ישאלו – מי האנשים האלה שאתם מדברים עליהם שיכולים להרשות לעצמם לישון בצהריים? ובכן, זה לא חייב להיות בצהריים. להזכירכם, מדיטציה יכולה להתרחש בכל זמן. די בחמש דקות של נדידה למחוזות השינה אחרי יום העבודה – ואת שלכם עשיתם.

שלוש הדרכים הללו מסייעות לשבץ את המדיטציה בשגרה, ליצור תנאים אידיאליים ולמנף יתרונות מתחומים אחרים. אבל אלו הן רק המלצות. זכרו כי תרגול מדיטציה ייכנס לחייכם במקום שהכי נוח מבחינתכם. אם הליכה, שהייה בטבע או נמנום הם לא חלק מהיומיום שלכם, שווה לעצור ולבחון באילו נקודות המדיטציה כן יכולה להשתלב בזרימה היומית ולהפוך לחלק טבעי מהפלג שלכם.